Sú zamilovaní do ryže a fazule. Nachádzajú sa snáď v každom jedálnom lístku týchto krajín. Najčastejšie si ich doprajú v sprievode iných príloh na raňajky. Kde sa však jedlo zrodilo, zostáva otázne. O pôvod sa „naťahujú“ tieto dve krajiny.
Ich tradičné raňajky sú také typické, že by podľa viacerých domácich mali zdobiť štátny znak krajiny. Namiesto toho sa v trojuholníku, ktorý je symbolom rovnosti, vyníma frýgická čiapočka ako symbol slobody, dúha, ktorá symbolizuje pokoj a zelené volkány ako prejav bratstva piatich stredoamerických krajín: Nikaraguy, Hondurasu, Guatemaly, Kostariky a Salvadoru.

Čie tradičné raňajky?
Spomínaný štátny znak zdobí štát centrálnej časti Strednej Ameriky, konkrétne krajinu jazier, priezračných pláží, ale aj aktívnych sopiek a morských ostrovov. Tieto prírodné úkazy siahajú priamo do Nikaraguy. A Nikaragua by bez pokrmu gallo pinto ozajstnou Nikaraguou nikdy nebola. V pôvode jedla je však malý háčik. Nepripisuje si ho totiž len ona.
Nikaragua verzus Kostarika
Zásluhy gallo pinto sa skutočne nedajú pripísať len jednej krajine. Jedlo je totiž súčasťou identity dvoch mezoamerických krajín. Okrem Nikaraguy nechýba ani na stoloch v Kostarike.
Odhaliť jeho skutočný pôvod je náročné. Ťažko upresniť, kde konkrétne jedlo vzniklo. Spor o jeho pôvode vedú krajiny už dlhodobo. Súperili dokonca aj vo výrobe najväčšieho gallo pinto na svete. V roku 2007 sa Nikaragua dokonca zapísala do Guinessovej knihy rekordov, keď vytvorili gallo pinto pre 22 tisíc hostí. O rok na to vymyslela Kostarika počas štátnych sviatkov gallo pinto pre 30 tisíc ľudí.
Kde hľadať jeho pôvod
Treba sa vrátiť späť do koloniálnych čias. Napríklad do jedného z najstarších koloniálnych miest Strednej Ameriky, do Granady. Možno sa pri pohľade na prvé koloniálne stavby človeku lepšie otvorí myseľ. Alebo ju možno len zaplní čerstvá zmes ryže a fazule, ktoré sú alfou a omegou gallo pinto. Fazuľa mezoamerického pôvodu sa zmiešala s ryžou, ktorú do oblasti priniesli Španieli. Za celistvosťou jedla stoja africkí otroci, ktorí svojimi technikami varenia dali jedlu jednotu.
Ingrediencie na panvici
Korene má v oboch kultúrach, no z čoho vzniká gallo pinto na panvici… Základ tvorí spomínaná ryža zmiešaná s osmaženou cibuľkou a fazuľou, pikantné ingrediencie dotvárajú štipľavý nádych. Niekde nechýba ani sladká paprika a koriander. Práve z ryže a fazule sa odvodil aj jeho názov. Gallo pinto, teda strakatý kohút, vyzdvihuje perie, na ktoré sa podobá škvrnitý vzhľad ryže a fazule po ich zmiešaní. Konzistencia ryže je naprieč regiónmi odlišná. V Nikarague preferujú nezlepenú, ale sypkejšiu. Pokiaľ ide o fazuľu, Nikaragujčania gallo pinto pripravujú predovšetkým z červenej fazule, v Kostarike uprednostňujú čiernu.
Výdatné jedlo na začiatok dňa
Nikaragujčania sa rozhodne držia hesla – raňajky sú základ dňa. A hoci od rodiny k rodine sa ingrediencie môžu líšiť, väčšina si ku gallo pinto dopraje viacero podobných príloh. Jednou z nich je čerstvo pripravená kukuričná tortilla. Hoci gallo pinto samo o sebe vajcia neobsahuje, väčšinou sa k jedlu podávajú. Zvyknú ich pripraviť formou praženice, ktorú dochutia napríklad čerstvou paprikou. Niekde siahnu ešte aj po syre alebo párkoch.
Raňajky, obed alebo večera
Gallo pinto nemusí byť len raňajkovým menu, podávajú ho na viacero spôsobov. Namiesto vajíčka môže byť obedovou prílohou čerstvý syr, kyslá smotana, slanina alebo platano banány, ktoré sú tradičnou ingredienciou karibskej kuchyne. Domáci však tvrdia, že jedlo sa konzumuje vždy, keď dostaneš hlad. A to aj dodržiavajú, možno práve preto sú stále plní energie.