Sú dve verzie hovoriace o tom, ako staré sú tieto ryžové polia. Jedna staršia, s ktorou prišli americkí vedci, hovorí, že sú staré viac než 2000 rokov.
S druhou verziou prišli antropológovia z manilskej univerzity, ktorej verí aj náš sprievodca. „Ryžové polia nie sú tak staré. Vznikli po roku 1521, kedy španielski kolonizátori násilne zaberali dnešné Filipíny. Pôvodné obyvateľstvo utieklo do neprístupných hôr Kordiller a tam si vybudovali svoj vlastný svet.“ Ignácio si dá ďalšiu dávku betelového listu, z ktorého má neustále červené ústa, a dá do svojho rozprávania aj vlastný názor. „Ľudia viac veria západným univerzitám a v knižkách sa neustále objavuje informácia, že sú staré viac ako 2000 rokov. Ja však verím našim.“
Sme tu už 3 dni a nevieme sa vynadívať na krásu, ktorá sa ukrýva v tomto dažďovom prostredí. Ak by som ukázal fotografie z tohto miesta, nejeden Slovák by hádal, že to je snáď Machu Picchu. Celá oblasť je posiata malými dedinami, ktoré žijú viac-menej len z ryže. Vraj tá najkrajšia je dedina Batu. Necelých 1000 ľudí žije obklopených terasovitými políčkami. ,,A vieš ako rozlíšiš, kto je najbohatší? Predsa ten, kto má políčko takmer dole. Nemusí sa starať a pravidelný prísun vody. Tá stečie z vrchu.“ Napriek tomu, každé ráno po piatej hodine ráno, už je takmer každý na svojej ploche a zaborený do kolien vo vode už sadí. V tomto období sa ryža musí čo najrýchlejšie zasadiť do vody plnej bahna. Za 160 až 180 dní sa potom zozbiera, vysuší a hlavne vymláti. Hlavná obživa celých Filipín má aj rôzne farby a chute. Dnes sme si dali na raňajky červenú ryžu a bola suchšia ako tá klasická biela. Ale doteraz som si nemyslel, že existuje toľko druhov ryže. Tu sa vraj pestuje približne 15 rôznych typov. Zaujala ma však aj miestna ryžová pálenka. Už som vyskúšal japonskú či kórejskú pálenku, ktorá bola viac-menej bez chuti. Ale táto chutila ako náš lepšie skvasený burčiak. Predajca, ktorý má svoj stánok s výhľadom do údolia, nám podá nielen svoju vlastnú výrobu, ale aj ešte hrdlo fľaše priloží k uchu. ,,Ešte žije! Treba dať pozor pri otvorení, aby nevypenila.“ Svoj recept nechce príliš prezradiť, aby ho snáď nikto neodkopíroval. S vybudovaním cesty sa tu viac rozbehol turistický priemysel a každý tu chce mať reštauráciu, malý hotel či poskytovať sprievodcovské služby. Každý nápad je tu rýchlo odkopírovaný. Našťastie turizmus ešte nepokazil miestnych a nevytratil sa ich úsmev a pohostinnosť. Keď sme išli do dedinky Patu Patu, z ktorej je ešte lepší výhľad na túto krásu, došla nám voda. Obchod tu nebol, ale miestna učiteľka nám rada poskytla vodu a malé občerstvenie za prísľub, že si ju pridáme na facebooku. Napriek tomu, že signál tu poriadne nie je, tak internet v škole bol a západná hračka opantala nejedného miestneho.
Prechádzame sa celé hodiny medzi políčkami. Nie sú tu vybudované chodníčky a musíme balansovať na kameňoch. Takmer dvakrát som takmer spadol do bahna z 3 metrovej výšky. Ale keď vidím 60 ročnú babičku ako skáče po úzkom chodníčku a má so sebou vrece ryže, tak sa až zahanbím.
Filipíny nie sú len pláže s tyrkysovým morom, ale aj prírodné skvosty, kam ešte toľko turistov nechodí. Ak hľadáte miesto, kde môžete nielen obdivovať krásy prírody, ľudského umu, ale aj trochu treku, ste na správnom mieste.
Malé rady o oblasti
Do Batu sa dostanete z dediny Banaue, ktorá je vzdialená asi 18 kilometrov. Do Banaue jazdí večerný autobus z Manily za približne 8 eur.
Rezervovať si hotel nie je nutné, je tu totiž mnoho hotelíkov a cena sa pohybuje od 5 eur, čo však majú všetky spoločné je skvelý výhľad do údolia.
Prechádzky do okolia sú tu na celý deň. Odporúča sa zobrať miestneho sprievodcu. Sadzba je cca 20 eur a nezáleží či je v skupine 1 alebo 20 ľudí.
Treba vyskúšať miestnu ryžovicu. Len ju neodporúčame príliš prenášať, lebo vám veľmi spení.
Na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení používame technológie, ako sú súbory cookie. Robíme to na zlepšenie zážitku z prehliadania a na zobrazovanie personalizovaných reklám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracúvať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže mať nepriaznivý vplyv na niektoré funkcie a vlastnosti.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.